Ivan Gašparovič navštívil Svidník, prezrel si aj poškodenú bytovku

12.03.2009 Svidník

Svidník 12. marca (TASR) – Stretnutím s primátorom mesta Svidník, zástupcami štátnej správy, starostami obcí tohto okresu, ale i obyvateľmi mesta začal dnes prezident republiky Ivan Gašparovič svoj trojdňový pracovný ...
Zaujímal sa o aktuálne dianie a rovnako s predstaviteľmi samosprávy diskutoval o problémoch, ktoré najviac trápia občanov tohto regiónu. Následne sa prihovoril približne stovke účastníkov stretnutia, ktoré sa uskutočnilo na Obvodnom úrade vo Svidníku.
\"Rád navštevujem kraje, kde si ľudia vážia svoju históriu a záleží im na zachovávaní kultúrnych tradícií a zvykov, \" povedal prezident v úvode svojho príhovoru. Dodal, že Svidník takýmto regiónom je a preto vždy rád prijal pozvanie na podujatia, ktorými si občania pripomínajú výročia udalostí z druhej svetovej vojny, a rovnako rád navštevuje aj tradičné Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov.
Vo svojom vystúpení sa predovšetkým zameral na svetovú hospodársku krízu a jej dopady na ekonomiku krajiny. Slovenské hospodárstvo zaznamenalo podľa neho v posledných rokoch výrazné úspechy, ktoré ocenilo aj zahraničie. \"Kríza nevznikla u nás, ale práve v ekonomicky silných štátoch, napriek tomu treba urobiť všetko pre to, aby sme zmiernili jej dopady, \" konštatoval Gašparovič. V tejto súvislosti ocenil kroky vlády, ktorá prijíma opatrenia na udržanie zamestnanosti a darí sa jej v komunikácii s odborovým hnutím, ale aj so zamestnávateľmi. Dôkazom toho je podľa neho aj posledné stretnutie s najväčším zamestnávateľom na východnom Slovensku, spoločnosťou U. S. Steel Košice, počas ktorého premiér Robert Fico deklaroval ochotu kabinetu pomôcť udržať zamestnanosť vo veľkých firmách.
Prezident je presvedčený, že samotný trh nemôže vyriešiť všetky problémy, ktoré priniesla kríza a úlohu štátu v tomto procese zmierňovania dopadov považuje za nezastupiteľnú. Rovnako si váži aj to, že vládny kabinet napriek nepriaznivej situácii nechce, aby sa prijímané reštrikčné opatrenia dotkli sociálnych programov. Ivan Gašparovič dnes vo Svidníku oslovil starostov obcí, aby sa vo väčšej miere snažili spracovávať projekty, ktoré by obciam umožnili získavať nenávratné finančné zdroje z fondov Európskej únie, pretože tých je dostatok. V tejto súvislosti ho primátor Michal Bartko v mene zástupcov samospráv požiadal o pomoc, aby vyvinul iniciatívu pri úpravách pravidiel, ktoré by hlavne menším mestám a obciam uľahčili možnosť prefinancovania príprav projektov.
V súvislosti so svojou kandidatúrou na post hlavy štátu Ivan Gašparovič uviedol, že aj keď sa cíti byť občianskym kandidátom, netají sa tým, že mu je blízky program Smeru-SD, a to predovšetkým v sociálnej oblasti. Rovnako prijal aj podporu Slovenskej národnej strany, lebo sa vždy snažil hľadieť na národné záujmy. Po stretnutí s občanmi prezident nečakane navštívil aj lokalitu, kde sa v pondelok 9. marca zrútila časť bytovky obývanej Rómami. Primátor mesta ho informoval o všetkých opatreniach, ktoré prijali v súvislosti s touto udalosťou. Uviedol, že postihnutým obyvateľom zabezpečili náhradné ubytovanie, stravu a šatstvo. Celý objekt vysťahovali, je určený na likvidáciu a je 24 hodín pod neustálym dohľadom mestskej polície. Bartko dodal, že pripravujú výstavbu bytov v inej lokalite a požiadal prezidenta o podporu. Niekoľko minút zotrvala hlava štátu aj v rozhovore s obyvateľmi tejto mestskej časti, ktorí sa sťažovali na podmienky bývania. Podľa Bartka do tejto bytovky mesto investovalo v predošlých rokoch niekoľko miliónov korún, obyvatelia sa však o svoje obydlie nestarali a za byty neplatili. Gašparovič v tejto súvislosti povedal, že pri riešení takýchto problémov záleží od dohody dvoch strán. \"Je dôležité, aby si ľudia vážili to, čo dostanú, aby sa o to starali a aby za to platili, inak sa nikam nedostaneme, \" dodal. Návšteva prezidenta Ivana Gašparoviča potom pokračovala stretnutím so zástupcami samosprávy v Stropkove. V rámci dnešného programu sa stretne s predstaviteľmi mesta Medzilaborce a podvečer navštívi aj spoločnosť GLAAS-LPS Medzilaborce. Pracovný výjazd Gašparoviča pokračuje v piatok 13. marca návštevou Sniny, Humenného, Michaloviec a Vranova nad Topľou.
 

Vyberte región